39,9584$% 0.32
47,0584€% 0.42
54,8401£% -0.17
4.199,48%-1,30
3.273,66%-1,61
9.404,89%1,12
İSTANBUL-BHA
Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezlerinden biri olan tatlılar, ne yazık ki sağlık açısından bazı riskleri de beraberinde getirebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayramda tatlıdan tamamen vazgeçmeden sağlıklı ve dengeli tüketim için önemli uyarılarda bulundu.
Bayramda şerbetli tatlılar başta olmak üzere ikramlar artarken, mide problemleri ve kan şekeri dalgalanmaları gibi sorunlar da sıkça yaşanıyor. Diyetisyen Turan, tatlıyı tamamen bırakmak yerine porsiyon kontrolü ve doğru zamanlama ile sağlıklı bir şekilde tüketmenin mümkün olduğunu belirtiyor.
Tatlı tüketiminde en önemli konunun porsiyon kontrolü olduğunu vurgulayan Turan, “Sağlıklı bireylerde günlük kalorinin %10’undan azı ilave şekerden gelmeli. Bayramda bu, 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 dilim şerbetli tatlıyla sınırlı kalmalı. 4 dilim baklava, 1 dilimle aynı değil” dedi.
Tatlı krizleri için daha hafif alternatifler öneren Turan, “İlave şekersiz sorbe, sade dondurma, birkaç kare bitter çikolata, hurma özlü sütlü tatlılar ya da yoğurt ve meyve karışımları hem hafif hem lezzetli alternatifler olabilir” ifadelerini kullandı.
Araştırmalara göre, tatlı tüketimi öğle yemeğinden sonra yapıldığında vücut şekeri daha kolay tolere edebiliyor. Turan, “Gece saatlerinde metabolizma yavaşlar, bu da tatlının yağ olarak depolanmasına neden olabilir. Tatlıyı öğle sonrası küçük bir ara öğün olarak tüketmek daha sağlıklı olacaktır” dedi.
Tatlıdan sonra oluşabilecek şişkinlik ve mide yanmalarına karşı ise kısa yürüyüşleri öneren Turan, “10 dakikalık hafif bir yürüyüş kan şekeri dalgalanmasını ve sindirim sorunlarını azaltır. Nane veya rezene çayı da mideyi rahatlatabilir” tavsiyesinde bulundu.
Kamu Kaynağıyla Kahvaltı Keyfi: Belediyeden Eskihan’a Ayrıcalık!