Dünya Bankası savaştan etkilenen ülkelere destek sözü verdi

Dünya Bankası Orta Doğu’daki çatışmaya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, çatışmanın emtia fiyatları ve lojistik üzerinde etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte gelişmekte olan piyasalardaki birçok ülkenin Dünya Bankası Grubu’na başvurduğu ifade edildi.
Bankanın, hükümetler, özel sektör, bölgesel ortaklar ve diğer paydaşlarla birlikte bu yeni zorlukların aşılmasına destek olmak için çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Küresel piyasa gelişmelerini yakından izliyor ve sahada nelerle karşılaştıklarını anlamak için en çok etkilenen müşteri ülkelerle doğrudan temas kuruyoruz” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, nakliye hatlarında yaşanan aksaklıkların maliyetleri artırdığına dikkat çekilerek, arz risklerinin enerjiden gübreye ve diğer kritik tarımsal girdilere kadar geniş bir alana yayıldığı vurgulandı.
Ham petrol fiyatlarının şubat ile mart ayları arasında yaklaşık yüzde 40 yükseldiği belirtilen açıklamada, Asya’ya yönelik sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sevkiyat fiyatlarının neredeyse üçte iki oranında arttığı ve azot bazlı gübre fiyatlarının mart ayında yaklaşık yüzde 50 yükseldiği aktarıldı.
Banka müdahaleye hazır
Açıklamada, Dünya Bankası’nın ülkelerin bu kriz sürecini yönetmesine destek olmak amacıyla hızla harekete geçtiği ve istihdam ile büyümenin yeniden toparlanması için acil finansman desteğini politika uzmanlığı ve özel sektör katkısıyla birleştirerek geniş çaplı bir yanıt vermeye hazır olduğu belirtildi.
Hükümetleri, firmaları ve hanehalklarını desteklemek amacıyla tüm araçların devreye alınacağı ifade edilen açıklamada, “Amacımız, aktif portföyümüzü, kriz müdahale araç setimizi ve önceden düzenlenmiş finansman olanaklarımızı kullanarak acil rahatlama sağlamak.” değerlendirmesi yer aldı.
Açıklamada, toparlanmayı desteklemek için sağlam politikalara dayanan ve hızlı ödeme sağlayan araçlara kademeli geçiş yapılacağı belirtilirken, Dünya Bankası Grubu’nun özel sektör kolları aracılığıyla firmalara temel likidite, ticaret finansmanı ve işletme sermayesi sağlanacağı ifade edildi.
Sürecin halen gelişim aşamasında olduğu ve etkilerin tam boyutunun henüz öngörülemediği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Herkesin belirttiği gibi, bu durum ne kadar uzun sürerse ve kritik altyapıya ne kadar çok zarar verilirse, müşterilerimiz için o kadar zorlayıcı olacaktır. Bununla birlikte, yardımcı olmaya ve bu ülkelerin kaydettiği zorluklarla kazanılmış ekonomik ilerlemelerin bir kısmını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız.”
