İkinci Hasat Projesi için Adıyaman’da İleri Dönüşüm Çalıştayı

İkinci Hasat Projesi için Adıyaman’da İleri Dönüşüm Çalıştayı
Yazı Özetini Göster

Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında hayata geçirilen “İkinci Hasat” Projesi kapsamında Adıyaman’da, İleri Dönüşümle Yerel Üretim Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay, bölgedeki kadın kooperatifleriyle iş birliğini güçlendirmek, saha çalışmalarını genişletmek ve proje yol haritasını paydaşlarla paylaşmak amacıyla gerçekleştirildi.

Çalıştaya UNDP ve Anadolu Efes temsilcileri başta olmak üzere, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, MILKist Sosyal Tasarım Merkezi ve KOMET Kültür Sanat Projeleri temsilcileri, akademisyenler, tasarımcılar ile Hatay, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman’dan toplam 10 kadın kooperatifi katıldı. Çok paydaşlı yapısıyla öne çıkan çalıştayda, yerel üretim, döngüsel ekonomi ve kadınların ekonomik güçlenmesi odağında fikir alışverişinde bulunuldu.

Yerel kalkınmayı destekleyen iş modeli

“İkinci Hasat” Projesi; arpa sapı gibi tarımsal yan ürünlerin ileri dönüşüm yöntemleriyle katma değerli ürünlere dönüştürülmesini, bu süreçte özellikle deprem bölgesindeki kadın kooperatiflerinin üretim kapasitesinin geliştirilmesini ve sürdürülebilir gelir modellerinin oluşturulmasını amaçlıyor. Proje, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla tarımsal atıkların yeniden değerlendirilmesini sağlarken, yerel kalkınmayı destekleyen çevresel ve sosyal etki odaklı bütüncül bir model sunuyor.

Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, “İkinci Hasat Projesi ile tarımsal faaliyetlerimizi döngüsel ekonomi ve kadın emeği odağında yeniden ele alıyoruz. UNDP ortaklığında hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında, özellikle deprem bölgesindeki kadın kooperatifleriyle birlikte çalışarak tarımsal yan ürünleri katma değerli üretime kazandırmayı ve onlara sürdürülebilir gelir fırsatları yaratmayı hedefliyoruz. Adıyaman’da gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay, sahadaki ihtiyaçları doğrudan dinlediğimiz ve birlikte yol haritamızı şekillendirdiğimiz çok kıymetli bir başlangıç oldu.” dedi.

UNDP Proje Müdürü Aslı Çakın Dağlı ise şunları kaydetti: “Anadolu’da tarımsal üretim, ekonomik bir faaliyet olmanın yanı sıra yerel bilginin, emeğin ve kültürel mirasın kuşaktan kuşağa aktarıldığı bir değer alanı. Sürdürülebilir turizm alanında 17 yıllık bir ortaklık geçmişimiz olan Anadolu Efes ile birlikte bu kez, tarımsal yan ürünlerin kadın emeği, tasarım ve bilgiyle katma değeri yüksek ürünlere dönüşme potansiyelini birlikte değerlendirmek için buradayız. Bu girişimi yalnızca bir üretim süreci olarak değil; kapsayıcı, kadın ve erkek eşitliğini gözeten, kültürel mirası ekonomik değerle buluşturan ve döngüsel ekonomi temelli bir dönüşüm olarak ele alıyoruz. Hedefimiz, yerel kapasiteyi güçlendiren bu yapının ölçeklenebilir bir modele dönüşerek farklı bölgelere de uyarlanabilmesi.”  

Anadolu Efes ve UNDP, “İkinci Hasat” Projesi ile deprem bölgesinde kapsayıcı kalkınmaya katkı sağlayan uzun vadeli bir sosyal etki modeli oluşturmayı amaçlıyor

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar