Kripto Para Piyasası

Yükleniyor...
USD/TRY 49,60 ↑ %0,05
EUR/TRY 55,68 ↑ %0,11
GBP/TRY 66,54 ↑ %0,39
BIST 100 11.577,12 ↓ %1,87
Altın (gr) 6.570,84 ↓ %0,01
USD/TRY 49,60 ↑ %0,05
EUR/TRY 55,68 ↑ %0,11
GBP/TRY 66,54 ↑ %0,39
BIST 100 11.577,12 ↓ %1,87
Altın (gr) 6.570,84 ↓ %0,01
USD/TRY 49,60 ↑ %0,05
EUR/TRY 55,68 ↑ %0,11
GBP/TRY 66,54 ↑ %0,39
BIST 100 11.577,12 ↓ %1,87
Altın (gr) 6.570,84 ↓ %0,01
USD/TRY 49,60 ↑ %0,05
EUR/TRY 55,68 ↑ %0,11
GBP/TRY 66,54 ↑ %0,39
BIST 100 11.577,12 ↓ %1,87
Altın (gr) 6.570,84 ↓ %0,01
SON DAKİKA
Dünya

Körfez'de kırmızı alarm: ABD'den tahliye kararı

Orta Doğu'da tırmanan gerilim sonrası ABD, Suudi Arabistan'daki personeli ve ailelerine ülkeden ayrılma talimatı verdi. Tahliye kararının hemen ardından İran'ın Hürmüz Boğazı kıyısında peş peşe patlama sesleri yükseldi.

Körfez'de kırmızı alarm: ABD'den tahliye kararı
Körfez'de kırmızı alarm: ABD'den tahliye kararı

Orta Doğu’da ABD ile İran arasında tırmanan gerilimin ardından Körfez bölgesinde hareketli saatler yaşanıyor.

ABD’DEN SUUDİ ARABİSTAN’DA TAHLİYE KARARI

Güvenlik risklerini değerlendiren ABD, Suudi Arabistan’da görev yapan diplomatik personelinin bir kısmını ve ailelerini ülkeden tahliye etme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tommy Pigott, X hesabından yaptığı açıklamada, Yemen'deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'daki sivil hedeflere yönelik saldırıları nedeniyle acil görevlerde bulunmayan ABD hükümeti çalışanları ve ailelerinin ülkeden ayrılmasının istendiğini duyurdu.

Pigott, kararın şu aşamada yalnızca Suudi Arabistan'ı kapsadığını belirtti.

DİĞER KÖRFEZ ÜLKELERİ DE GÜNDEMDE

Reuters'a konuşan dört ABD'li yetkili ise Washington yönetiminin diğer Körfez ülkelerindeki diplomatik temsilciliklerde görev yapan personelin ailelerine de ayrılma talimatı vermeye hazırlandığını söyledi.

Ancak Pigott, Suudi Arabistan dışındaki diplomatik temsilciliklere ilişkin herhangi bir değişiklik açıklamadı.

ABD, şubat ayı sonunda İsrail ile birlikte İran'a karşı başlattığı savaşın ardından Tahran'ın bölgedeki ABD tesislerine düzenlediği misilleme saldırıları nedeniyle çok sayıda diplomatik personelini geri çekmişti.

Washington yönetimi, son aylarda bu personelin bir bölümünü yeniden bölgeye göndermişti.

HUSİ SALDIRILARI NEDENİYLE GÜVENLİK UYARISI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pigott, İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarını artırdığını belirterek, sivil havalimanları ve kritik altyapıların hedef alındığını ifade etti.

Pigott, saldırıların can kayıplarına ve ulaşımda ciddi aksamalara yol açtığını kaydetti.

ABD'nin Riyad Büyükelçiliği de çarşamba günü yayımladığı güvenlik uyarısında, Husilerin Suudi Arabistan'a yeni saldırılar düzenleyebileceği konusunda uyardı.

Uyarı, Riyad Uluslararası Havalimanı'nı da hedef alan ve can kayıplarına yol açan son saldırıların ardından geldi.

İRAN'DA PATLAMA SESLERİ

ABD'nin tahliye hazırlığına ilişkin haberlerin gündeme geldiği saatlerde İran'dan da patlama haberleri geldi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Sirik kentinin Karpan bölgesinde birden fazla patlama sesi duyulduğunu bildirdi.

Ajans, patlamaların bir saldırıdan mı yoksa bölgeden gerçekleştirilen füze atışlarından mı kaynaklandığının henüz bilinmediğini aktardı.

Yerel kaynakların patlamaların niteliğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadığı belirtildi.

Patlamalar, son haftalarda çatışmaların görece azaldığı bölgede bu ay bildirilen ilk olay olarak kayıtlara geçti.

HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA GERİLİM SÜRÜYOR

ABD ve İsrail'in şubat ayı sonunda İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş, küresel enerji ticareti açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nda da ciddi gerilime yol açtı.

İran, boğazdan geçen gemilerin kendi makamlarından izin almasını şart koşarak deniz trafiğini kısıtlamaya çalışırken, ABD de İran limanlarına ve gemilerine yönelik karşı abluka uygulamaya başladı.

Savaş öncesinde dünya petrol arzının yaklaşık beşte birinin taşındığı Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmeler, küresel enerji piyasaları açısından yakından takip ediliyor.

Kaynak: {Haber Merkezi}

Bu habere tepkini göster

Yorumlar 0

Yorum Yap

Yayınlanmaz
3 + 2 = ?

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!