Tarım Bakanlığından, 188 Milyon Avro Tarımsal Hibe Desteği Verilecek

Tarım Bakanlığından, 188 Milyon Avro Tarımsal Hibe Desteği Verilecek
Yazı Özetini Göster

Ankara-BHA

TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI: “2025 YILI İÇERİSİNDE TOPLAM 188 MİLYON AVRO TUTARINDA HİBE DESTEĞİ İÇİN 5 FARKLI KATEGORİDEN BAŞVURU ÇAĞRI İLANINA ÇIKACAĞIZ”

“İLKİ NİSAN, SONUNCUSU İSE EYLÜL’DE ÇIKILACAK ÇAĞRI DÖNEMLERİNDE KIRSAL ALANLARDA YAKLAŞIK 300 MİLYON AVRO TUTARINDA YATIRIMIN DAHA ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRILMASINI VE BİNLERCE KİŞİYE YENİ İSTİHDAM SAĞLANMASINI HEDEFLİYORUZ”

Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, TKDK’nın, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı kapsamında, hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiden makine parklarına kadar birçok sektörde girişimcilere hibe desteği sağladığını anımsattı.

IPARD Programı’nın 2011 yılından beri uygulandığını belirten Yumaklı, bu kapsamda bugüne kadar 25 bin 845 tesis ve projeye toplam 1,9 milyar avro hibe desteği verildiğinin altını çizdi.  Bu hibeler vesilesiyle yaklaşık 4 milyar avro tutarında yatırımın ülkeye kazandırıldığına ve 100 bini aşkın kişiye de istihdam sağlandığına dikkati çeken Yumaklı, şu bilgileri aktardı:

“Türkiye, IPARD I ve IPARD II Programları fon kullanım oranlarının başarısı bakımından AB’ye aday ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. IPARD kapsamında en fazla desteklenen projelerin sektörel dağılımı; 13 bin 312 proje ile bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi işlenmesi ve pazarlanması, 2 bin 832 proje ile arıcılık, bin 601 proje ile süt üreten tarımsal işletmeler, bin 305 proje ile kırmızı et üreten tarımsal işletmeler ve bin 290 proje ile yenilenebilir enerji tesisleri şeklinde sıralanıyor.

Türkiye ve AB arasında yapılan görüşmeler neticesinde geçen yıl uygulanmaya başlanan IPARD III Programı’nın coğrafi kapsamı ise genişletilerek 42 ilden 81 ile yaygınlaştırılmıştı. Bu program döneminde Türkiye’nin ulusal katkı oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltilmek suretiyle, 2024’ten itibaren yedi yıl süreyle uygulanacak olan IPARD-III Programı’nın toplam bütçesi 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarılmıştı.

Yine bu Program döneminde, başvuru inceleme süreçlerinin hızlandırılması ve girişimcilere kolaylık sağlanması amacıyla ilk kez yıllık çağrı takvimi yayımlanmış ve geçen yıl mart ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşılmıştı.”

5 BİN- 3 MİLYON AVRO ARALIĞINDA HİBE DESTEĞİ SAĞLANIYOR

Yumaklı, IPARD III Programı’nın 2024 tüm başvuru çağrı ilanlarının, kamuoyuna duyurulan yıllık çağrı takvimi doğrultusunda tamamlandığını vurguladı.

IPARD III Programı kapsamında yatırımlara yüzde 50-75 oranlarında hibe destek sağlandığına işaret eden Yumaklı, “Desteklenen sektöre göre değişmekle birlikte desteklenecek projelerin bütçe sınırları ise 5 bin avro ile 3 milyon avro arasında değişiklik gösteriyor. TKDK tarafından kadınların ve gençlerin tarım ve kırsal alanlarda daha etkin bir şekilde yer almasını teşvik etmek ve bu kesimin ülkeye sağlayacağı ekonomik katkıyı artırmak amacıyla pozitif ayrımcılık da uygulanıyor. Bu minvalde, kadın ve gençlerin yatırımlarını öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan veriliyor. Genç yatırımcılar (40 yaş altı) için ek hibe oranı sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Kapasite kullanım oranı mart ayında 0,1 puan arttı Kapasite kullanım oranı mart ayında 0,1 puan arttı

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar