34,8220$% 0.06
36,7903€% -0.05
44,3881£% 0.01
2.950,49%0,27
2.637,16%0,21
10.081,00%1,46
NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA
Ankara Kent Konseyi (AKK) planlaması ve ev sahipliğinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) katkıları, Veteriner Hekimleri Odası, Yarın Vakfı, AKK Hayvan Hakları ve Sokak Hayvanları Çalışma Grubu işbirliğinde, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü’nde ‘Sahipsiz Hayvanlar İçin Çözüm Arama- AHDOST Çalıştayı’nda kent genelinde yaşanan sahipsiz hayvanlar sorununa çözüm önerileri aramak için sivil toplum örgütleri ve ilçe belediyeleri ile bir araya geldi.
Sahipsiz Hayvanlar İçin Çözüm Arama- AHDOST Çalıştayı’nda ABB Genel Sekreter Yardımcısı Baki Kerimoğlu, AKK Yürütme Kurulu (YK) Üyesi, Meclis ve Çalışma Grupları Genel Sekreteri Ömer Şan, Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, ABB Veteriner İşleri Şube Müdürü Mustafa Şener, ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Ahmet Ünsal, AKK Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa Yarın Vakfı Başkanı Güntekin Güntay, Gelecek Partisi Parti Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı Ergün Peker, İYİ Parti Eski GİK üyesi Merve İnan, Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Kocakavak, AKK Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Sarıoğlu, AKK YİK üyesi ve Medya Çalışma Grubu Sözcüsü Orhan Kemal Erkılıç, Prof. Dr. Turhan Menteş ile Gökşat Özkaynar katıldı.
Sahipsiz Hayvanlar İçin Çözüm Arama- AHDOST Çalıştayı’nın açılış konuşmalarını ABB Genel Sekreter Yardımcısı Baki Kerimoğlu yaptı. Baki Kerimoğlu başkente yakışır bir şekilde sahipsiz hayvanlar sorununun çözülmesi gerektiği vurgusu yaparak “Sahipsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmeli ve bu yolda önemli bir adım atılmalı. Yerel yönetimler olarak sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilitasyonu için daha çok sorumluluk almalıyız. Koordinasyon ve işbirliğinin önemi açıkça gösteriliyor. Hep birlikte hareket ederek toplum sağlığını güvence altına almak bizim görevimiz. Vatandaşlarımız belediyelerimiz ile birlikte hareket ederek kalıcı çözümler üretmek en önemli hedefimiz. Kısırlaştırma-rehabilitasyon-tedavi-aşılamada büyükşehir belediyesi olarak destek vermeyi önemsiyoruz. Ortak akıl ve karşılıklı işbirliği ile Ankara’nın sahipsiz hayvanları koruma konusunda örnek bir şehir olmasını amaçlıyoruz.” dedi.
Ardından AKK Yürütme Kurulu (YK) Üyesi, Meclis ve Çalışma Grupları Genel Sekreteri Ömer Şan, çalıştay gündemi hakkında bilgilendirme yaptı. Ömer Şan, “Ülkemizin en önemli meselelerinden biri olan hayvan hakları konusunu öncelememiz gerekiyor. Ankara’daki 25 ilçe belediyemizle durum tespiti yaparak sürdürülebilirlik ve uygulanabilirlikleri inceleyerek bir çalıştay yapma önerisi geldi. Çözüm önerilerini hep birlikte bulacak ve sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, “Bu çalıştayı yapmaktaki en büyük amacımız çıkarılan kanunla bunun sürdürülebileceğine inanmıyoruz. Burada hep birlikte ortak bir çözüm arayışı içinde olacağız.” dedi.
ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Ahmet Ünsal, “Sokak hayvanlarıyla ilgili konularda toplantılar yaptık, bir araya geldik. Çalıştayda esas olan konuyu tartışarak raporlar hazırlamak ve yapılacak çalışmaları bir faaliyete dönüştürmek gerek. Bu çalıştayın başarılı olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından ABB Veteriner İşleri Şube Müdürü Mustafa Şener, Veteriner İşlerinin Yürütülmesinde Yaşanan Temel Sorunlar başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda otomasyonlu mama ve su cihazlarının yerleştirilmesine yer veren Mustafa Şener, “Ankara’da çıkarılan yasadan sonra 250’ye yakın köpek sahiplendirildi.” dedi ve Ankaralı hayvanseverlere teşekkür etti. Kuduz aşısının kedi ve köpeklerin tamamına uygulandığını belirterek kuduz aşısı yapılan hayvan sayısının 107 bin olduğunu söyledi.
Kurtuluş’ta bulunan kısırlaştırma merkezinin bir revizyona girdiğini söyleyen Mustafa Şener, “7 gün sabah 08.00 akşam 18.00 zaman diliminde kısırlaştırma ve basit tedavi konusunda Ankara halkına hizmet vermektedir. Bizim ayrıca önemsediğimiz kısım ABB’nin son 10 yıldaki kısırlaştırma verileri 2014-2019 ve 2019-2024 eylül sonu verilerine bakıldığında ABB son 5 yılda bir önceki 5 yıla göre yaklaşık olarak 4 kat kısırlaştırma sayılarını artırdığını görmekteyiz.” dedi.
İkinci sunumla devam eden çalıştayda konuşan Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Kocakavak, “Hayvanlar ve doğanın birbirinden ayrıştırılması mümkün değil. Bir denge söz konusu. Hayvanları ve doğayı seven herkesle birlikte ortak paydada buluşacağımız çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. Kent Konseyindeki çalışma gruplarıyla hem STK’larla hem belediye temsilcileriyle arkadaşlarımızla beraber bu çalışmanın içinde bulunan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Yarın Vakfı Başkanı Güntekin Güntay ise “Yerleşim alanlarında gittikçe artan ve önemli bir soruna dönüşen, sahipsiz sokak hayvanları konusuna hem hayvanlar hem de insanlar açısından barışçıl, çevre dostu, etkili ve etiler escort bayan
sürdürülebilir bir yaklaşım gerekmektedir. Bizler her birinizin önerileri ve tavsiyeleriyle kararlar alarak bu sorunun hem hayvanlar hem de insanlar açısından sağlıklı bir neticeye bağlanmasından yanayız. Bunun için her kesimden her düşünceden önerileri işbirliği içinde değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Çalıştayın 2. oturumu çözümlerin uygulanabilmesi için nasıl bir organizasyona ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymak için Barınma Çözümleri, Beslenme Çözümleri, Yakalama Çözümleri, Kısırlaştırma Çözümleri ve Sahiplendirme Çözümleri isimli beş masa etrafında bir araya geldi.
Çalıştay masa sözcülerinin sonuç bildirisini hazırlamaları ve bir sonraki toplantıda paylaşılması kararı ile sona erdi. Kararlar yerel idareler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile paylaşılacak.
Sağlığa tehlike oluşturan gıdalar ifşa edildi